Fluitend naar je werk

Actueel...

10 krachtige lessen die je alleen leert door ervaring

10 krachtige lessen die je alleen leert door ervaring
Geplaatst op: 24 mei 2018Lees verder...
39 snelle aanpassingen die je CV beter doen opvallen

39 snelle aanpassingen die je CV beter doen opvallen
Geplaatst op: 6 mei 2018

Nog maar weinig tijd, maar toch vastberaden om die nieuwe baan te pakken te krijgen? Deze snelle tips maken alsnog het verschil!

Lees verder...

Volg ons

twitterlinkedin


Actueel

10 krachtige lessen die je alleen leert door ervaring

 

 

1. Hoe je onafhankelijk kunt zijn

“Om jezelf te vinden, moet je voor jezelf nadenken” – Socrates

We leren dat we voor onszelf op moeten komen en voor onszelf moeten zorgen. Onze ouders en leraren zullen ons niet meer begeleiden, dus we moeten het zelf doen en daar moeten we op voorbereid zijn. Want niemand is beter uitgerust om jouw vragen te beantwoorden dan jijzelf.

 

 

2. Dat we geen controle hebben
“Je kunt alles hebben. Je kunt alleen niet alles tegelijkertijd hebben.” Oprah Winfrey
Het leven leert ons dat we niet altijd direct krijgen wat we willen. Het leert ons dat we geen controle over de tijd hebben, hoe goed ons time management ook is. En hoe goed we ons ook voorbereiden op onze toekomst, we hebben het niet in de hand. Als het onze tijd nog niet is, dan kunnen we hier niets tegen doen.

 

3. Hoe je weer op moet staan na een mislukking
“Succes is geen einde, mislukking is niet fataal; de moed om door te gaan is wat belangrijk is”. – Winston S. Churchill
Mislukking kan ons zo bang maken dat we ons verlamd voelen. Maar het leven leert ons dat mislukking een onderdeel van het leven is en dat succes alleen komt na een aantal mislukkingen. We leren hoe we verder kunnen gaan na een mislukking en accepteren dat het een onderdeel is van onze reis.

 

4.Hoe we geduldig kunnen zijn
“Geduld is bitter, maar zijn vruchten zijn zoet.” – Aristoteles
Als we geen controle hebben dan moeten we geduldig genoeg zijn om te wachten op de dingen die we willen. We moeten geduld hebben en erop vertrouwen dat de dingen die we willen gebeuren als we er klaar voor zijn.


5. We hebben allemaal liefde nodig
“Het geeft je kracht als er iemand van je houdt, terwijl je moedig wordt als je van iemand houdt.” – Lao Tzu
We hebben echte liefde nodig. De liefde die zich uit in steun van anderen, de vriendelijkheid van anderen en de liefde die ons leven mooier maakt. We weten niet hoe we van iemand moeten houden en er van ons gehouden kan worden, we leren het door het te doen. Wat ook betekent dat we het soms niet direct kunnen vinden.

 

6. Het leven is moeilijk
“Wanneer we echt weten dat het leven moeilijk is, begrijpen we en accepteren we dat het leven moeilijk is. Want wanneer we het accepteren, is het feit dat het leven moeilijk is niet meer belangrijk.” – Mark Z. Danielewski
Voor de meeste van ons begint het leven makkelijk. Maar gaandeweg leren we dat hoe meer verantwoordelijkheden we krijgen hoe lastiger het is. Het leven leert ons hoe we om kunnen gaan met de klappen en dat het niet altijd een rustige vaart is.


7. We hebben een keuze
“Uiteindelijk gaat het om de keuze die hebt gemaakt. Het maakt niet hoe moeilijk het was om die keuze te maken, het gaat erom dat je die keuze hebt gemaakt.” – Cassandra Clare
Hoewel veel dingen buiten onze controle liggen hebben we nog steeds een keuze. Een keuze in de manier waarop we dingen zien, een keuze over hoe we op dingen reageren, een keuze in de manier waarop we onze omstandigheden laten bepalen wie we zijn.

 

8. Alles is tijdelijk
“Alles in het leven is tijdelijk. Dus als dingen goed gaan, geniet ervan want het zal niet altijd zo blijven. Als dingen slecht gaat, maak je geen zorgen want ook dit zal niet altijd zo blijven.” – Onbekend
Pijn is tijdelijk, gevoelens zijn tijdelijk, zelfs onze tijd op aarde is tijdelijk. Wat betekent dat we er het beste van moeten maken.

 

9. Hecht niet te veel waarde aan je plannen
“Als je god wilt laten lachen moet je hem vertellen over je plannen.” – Woody Allen
Het is goed om een globaal plan te hebben van hoe je wilt dat je leven er over 5 of 10 jaar uitziet, maar we moeten ons er niet te veel aan hechten. Want wij veranderen, omstandigheden veranderen en waarschijnlijk veranderen zelfs je plannen. Het leven leert ons dat we een plan b, c en d nodig hebben.

 

10. We moeten houden van wie we zijn
“Als je echt een waarde aan jezelf wilt hangen, berust er dan in dat de wereld je prijs niet zal verhogen.” Onbekend
Als je je leven wat makkelijker wilt maken dan moeten we van onszelf houden. We moeten onszelf vergeven voor de fouten die we maken, we moeten in onszelf geloven, zelfs als de mensen om ons heen dit niet doen. We hebben geleerd om weg te lopen van mensen die niet goed voor ons zijn en dat we ook van onszelf moeten houden als we nog niet zijn waar we willen zijn.

Bron: Herhealth.nl 

39 snelle aanpassingen die je CV beter doen opvallen

Nog maar weinig tijd, maar toch vastberaden om die nieuwe baan te pakken te krijgen? Deze snelle tips maken alsnog het verschil!


Wanneer je 2 minuten tijd hebt

 • Kies een goed leesbaar lettertype. Helvetica, Arial of Times New Roman zorgen ervoor dat je CV er verzorgd uitziet en makkelijk gelezen kan worden.
 • Verwijder ‘Referenties op aanvraag beschikbaar’. Als ze die referenties willen kennen, zullen ze er wel achter vragen. Je kan de extra ruimte beter gebruiken om je competenties en vaardigheden in de verf te zetten.
 • Vermijd nietszeggende clichés. Een klassieker is de opener ‘Ik ben een hardwerkende professional die wil werken in de … sector.’ Dat weet je potentieel nieuwe werkgever ook wel, waarom zou je anders een CV indienen?
 • Herlees, herlees en herlees, spellingsfouten zijn dodelijk.
 • Bewaar je CV als een pdf, zo ben je er zeker van dat je niet voor niets zoveel tijd in de lay-out hebt gestoken wanneer je bestand op een andere device wordt geopend.
 • Wijzig de naam van het bestand van ‘CV’ naar ‘CV [Voornaam] [Familienaam]’. Het maakt het makkelijker voor de recruiters om jouw CV terug te vinden. Bovendien ben je zo zeker dat hij niet verloren gaat.
 • Verwijder je adres. Wanneer je niet uit de buurt van het bedrijf bent, loop je kans dat de recruiter stopt met lezen omdat ze denken dat je te ver woont.
 • In de plaats van je adres, kan je beter een link naar je LinkedInpagina toevoegen. Indien van toepassing kan Twitter of Instagram ook interessant zijn. Facebook vermijd je sowieso.
 • Je kan de URL van je LinkedInpagina wijzigen, zodat het geen lange, lelijke en onleesbare code is van cijfers en letters. Lees hier hoe je dat doet.
 • Je CV gaat het meest gelezen worden op de computer. Zorg er dus voor dat alle hyperlinks die erin staan, kunnen aangeklikt worden en meteen naar de juiste website leiden.
 • Wanneer je meer dan drie jaar bent afgestudeerd, verwijder dan je afstudeerjaar. Het zou de indruk kunnen wekken dat je lang geen werk kon vinden, ook al zijn er andere redenen.
 • Tenzij je nog maar net afgestudeerd bent, plaats je ervaring boven je opleidingen. Werkgevers vinden je professioneel parcours interessanter dan je theoretische skills.
 • Meer ruimte nodig? Verklein de marges. Boven- en onderaan kan je tot 0.5 cm gaan, langs de zijkanten volstaat 0.75 cm.

 

Wanneer je 5 minuten tijd hebt

 • Verwijder alle met school gerelateerde zaken, tenzij je pas afgestudeerd bent of je iets speciaals gepresteerd hebt tijdens je schoolperiode.
 • Het is belangrijk dat je CV up-to-date blijft. Zorg er dan ook voor dat je lijst met vaardigheden effectief meegroeit met je vaardigheden. Nieuw aangeleerde, relevante vaardigheden staan best op je CV, terwijl sommige andere vaardigheden misschien al gedateerd zijn (kennis van Microsoft Word hoeft bijvoorbeeld niet vermeld, deze vaardigheid is vanzelfsprekend).
 • Wanneer veel van je vaardigheden interessant zijn voor een functie (bv.: taal, software en leiderschap), kan je het best deze vaardigheden groeperen en apart vermelden (“taalvaardigheden” of “softwarekennis”).
 • Zorg ervoor dat je CV een consistente opmaak heeft. Dit wil zeggen dat alle hoofdingen in dezelfde stijl zijn, alle marges even groot, opsommingstekens hetzelfde, … Je CV ziet er maar beter verzorgd uit.
 • Indien je in je CV gebruikmaakt van afkortingen, gebruik dan tenminste één keer de volledige naam van de titel, organisatie of het diploma in kwestie. Zo weet de werkgever zeker waarover het gaat. Ook automatische zoekmachines zullen dan zeker het gezochte onderwerp vinden (ongeacht of de term voluit of in afkorting gezocht wordt).
 • Tenzij je een designer bent of een creatief CV indient, horen foto’s of visuele elementen niet thuis op je CV. Op een traditioneel CV zullen ze enkel zorgen voor een afleiding van de nuttige informatie.
 • Indien je gaten hebt van enkele maanden in je werkgeschiedenis, gebruik dan enkel de jaartallen van begin- en einddata (bv.: 2010-2012).
 • Sommige saaie, veelgebruikte werkwoorden kan je vervangen door sterkere en interessantere synoniemen. Zo valt je CV meer in de smaak bij de werkgever.
 • Hetzelfde geldt voor adjectieven. Vermijd de veelgebruikte adjectieven die de werkgever in elke CV leest(ervaren, nauwkeurig,…). Vervang ze door adjectieven die meer aanspreken en nauwer bij je persoon passen.
 • Indien je bij hetzelfde bedrijf meerdere functies hebt uitgeoefend, zorg er dan voor dat dit duidelijk vermeldstaat in je CV. Elke extra ervaring kan een belangrijke troef zijn.
 • Het is een ongeschreven regel dat enkel de laatste 10-15 jaar van je carrière in je CV moeten staan. Ook de ervaringen die je ervoor opdeed, zijn vaak verouderd en niet meer interessant voor je toekomstige werkgever.
 • Lees je CV lijn per lijn door en let op voor eigenschappen, vaardigheden of ervaringen die verloren lijken te staan. Orde is belangrijk in je CV, zorg ervoor dat alles goed geordend en gegroepeerd staat.
 • Een duidelijke verdeling en opbouw maken het voor de werkgever eenvoudiger om zo veel mogelijk informatie op een zo kort mogelijke tijd uit je CV te halen. De eerste schifting gebeurt soms heel vluchtig.
 • Schrijf getallen niet voluit. Zelfs de kleinste getallen zet je beter in numerieke vorm. Dit bespaart ruimte en springt sneller in het oog.
 • Lees je CV luidop voor. Dit kan je niet enkel helpen spellings- of grammaticale fouten te vinden. Het zal ook je aandacht vestigen op zinnen die niet helemaal logisch klinken of moeilijk te begrijpen zijn.

 

Wanneer je 10 à 15 minuten tijd hebt

 • Wanneer werkgevers je CV openklikken, zien ze enkel het bovenste deel. Zorg ervoor dat dit eerste deel aanspoort om verder te lezen. Het is een soort eerste indruk die je achterlaat op de recruiter.
 • Te veel opsommingstekens zijn nooit goed. Limiteer je tot 6-7 opsommingen voor een functie. Indien je er meer hebt, probeer ze samen te voegen of verwijder de minst relevante. Hoe belangrijk ze allemaal ook mogen lijken, een lange lijst spreekt de werkgever niet aan.
 • Geef je CV 30 seconden aan iemand die jou niet zo goed kent. Vraag de persoon in kwestie wat de drie dingen zijn die het meest bijblijven. Is dit ook wat jij hoopt dat bijblijft? Indien niet, bedenk hoe jij je troeven beter kan laten uitkomen.
 • Je kan je CV ook in een online “word cloud generator” ingeven. Deze geeft weer welke woorden eruit springen. Zijn dit de woorden waarop men zich baseert bij het beoordelen? Ontbreken er nog belangrijke zaken? Ook dit kan je helpen om je CV aan te passen.
 • Percentages en getallen spreken aan. Over hoeveel mensen had je de leiding? Met welk percentage heb je doelen overstegen? (Schattingen kunnen, let er wel op dat je deze ruwweg moet kunnen bewijzen.)
 • Vertel bij de opsomming van je competenties ook waar en hoe je die competenties hebt verworven.
 • Zorg voor een sprekende kop. Maak de titel mooi op zodat ze niet over jouw CV kunnen kijken.
 • Niet enkel je professionele ervaring is interessant. Ook vrijwilligerswerk of andere hobby’s kunnen bepaalde vaardigheden bewijzen.
 • Wees er zeker van dat je CV voor iedereen makkelijk te begrijpen is. Je weet niet op voorhand in wiens handen hij het eerst zal belanden.
 • Kijk goed na of je LinkedInpagina up-to-date is en dat die overeenkomt met de inhoud van je CV.
 • Vraag een drietal vrienden of je hun CV eens mag bekijken. Het geeft je de kans om goede ideeën op te doen.

 

Bron: Jobat.be

Copyright © Fluitend naar je werk 2018 Webdesign & CMS : DO IT-online