Fluitend naar je werk

Actueel...

Gratis ontwikkeladvies voor 45-plusser

Gratis ontwikkeladvies voor 45-plusser
Geplaatst op: 4 januari 2019

Iedere werkende van 45 jaar of ouder kan in 2019 gratis advies krijgen van een loopbaanadviseur. Iedereen denkt wel eens na over hoe zijn werk er in de toekomst uit gaat zien. Een loopbaanadviseur kan mensen daarmee helpen. Dat is fijn voor als er een verandering aan zit te komen, maar ook mensen die tevreden zijn met hun huidige baan kunnen veel baat hebben bij zo’n advies.

Lees verder...
Iedereen wordt of wil een coach. Waarom?

Iedereen wordt of wil een coach. Waarom?
Geplaatst op: 21 december 2018

Nu.nl schreef begin december over de toename van het aantal coaches en waarom steeds meer mensen een coach willen of worden. Van ezelcoach tot executive hulpverlener: het aantal coaches dat je bijstaat bij problemen op het werk groeit alsmaar verder.

Lees verder...
Werkmoe? Dit zijn de slechtste excuses om niet van baan te veranderen

Werkmoe? Dit zijn de slechtste excuses om niet van baan te veranderen
Geplaatst op: 13 december 2018

We slijten veel uren op ons werk. Aangezien tijd kostbaar is en niet oneindig, zorg je er dus maar beter voor dat je je ook goed voelt op het werk. Jammer genoeg kan niet iedereen dat zeggen.

Lees verder...
De tien meest gemaakte sollicitatieblunders

De tien meest gemaakte sollicitatieblunders
Geplaatst op: 13 december 2018

“Het is niet echt mijn droombaan, maar ik zou het toch graag doen”, floepte ondergetekende er ooit per ongeluk uit op een sollicitatiegesprek. Solliciteren is gelukkig iets wat je kan leren. En je leert het best uit (andermans) fouten, toch? Dit zijn de tien meest voorkomende sollicitatieblunders.

Lees verder...

Volg ons

twitterlinkedin


Actueel

Gratis ontwikkeladvies voor 45-plusser

Iedere werkende van 45 jaar of ouder kan in 2019 gratis advies krijgen van een loopbaanadviseur. Iedereen denkt wel eens na over hoe zijn werk er in de toekomst uit gaat zien. Een loopbaanadviseur kan mensen daarmee helpen. Dat is fijn voor als er een verandering aan zit te komen, maar ook mensen die tevreden zijn met hun huidige baan kunnen veel baat hebben bij zo’n advies. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom de subsidieregeling ‘Ontwikkeladvies voor 45-plussers’ opengesteld voor alle 45-plussers.

 

Voorheen konden alleen specifieke beroepen zoals ambulancemedewerkers, schoonmakers en leerkrachten gebruikmaken van de subsidie. Minister Koolmees: “De mensen die dat hebben gedaan, waren positief. Maar ik denk dat er nog veel meer mensen er profijt van kunnen hebben. Daarom heb ik besloten dat alle 45-plussers in aanmerking komen.” Hij trekt daarom nog eens 3 miljoen euro extra uit voor de regeling, waardoor er in totaal 17 miljoen euro beschikbaar is.

 

Wie een ontwikkeladvies aanvraagt, krijgt een aantal individuele gesprekken met een coach. Samen kijk je dan naar je huidige werk, naar wat je kunt en leuk vindt, en waar in de toekomst banen voor jou te vinden zijn. De coach kan je ook helpen om je nieuwe plannen in gang te zetten. Het ontwikkeladvies is voor de deelnemer gratis. De coach kan per ontwikkeladvies €600 subsidie aanvragen. Er is ook een potje voor leidinggevenden die hun werknemers willen ondersteunen bij hun loopbaanwensen.

 

Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk en over hun persoonlijke ontwikkeling. Maar in de praktijk komen mensen daar niet altijd aan toe. Zeker niet als ze goed op hun plek zitten en een druk leven leiden. Minister Koolmees heeft daar een oplossing voor: “Iedereen komt aan het begin van het jaar met goede voornemens. Ik denk dat het de moeite waard is om dit jaar met een loopbaanadviseur aan je eigen toekomst te werken.” De regeling is nog tot 10 januari 2020 beschikbaar.

 

'Iedereen komt aan het begin van het jaar met goede voornemens. Ik denk dat het de moeite waard is om dit jaar met een loopbaanadviseur aan je eigen toekomst te werken.'

Minister Wouter Koolmees

 

Wat kan een loopbaanadviseur voor jou betekenen?

Monique van Bavel (46) is kok bij cateringbedrijf Hutten en kreeg een ontwikkeladvies: “Het ontwikkeladvies heeft mij wel echt op het spoor gezet om eens verder te kijken. We hebben een hoge werkdruk en we weten allemaal dat we tot 67 door moeten. Uit het advies kwam dat ik heel graag jonge mensen wil coachen voor het vak. Dat is goed om te weten voor de toekomst, als ik dit werk misschien niet meer kan doen. Ik ben er slimmer door geworden en het heeft me helemaal geen ene stuiver gekost. Je bent nog steeds directeur van je eigen loopbaan en je eigen toekomst. Dus jij zult zelf het heft in handen moeten nemen, hoe ga ik 67 worden?”

 

Hoe maak je gebruik van het ontwikkeladvies?

Het enige wat je hoeft te doen, is contact te zoeken met een loopbaanadviseur bij jou in de buurt. Dat kan via de website van de Noloc, beroepsvereniging voor loopbaanadviseurs, maar op Hoe werkt Nederland staan ook een aantal tips. De coach handelt verder de administratie en de kosten af.

 

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

 

Voor het gratis ontwikkeladvies kun je ook terecht bij 'Fluitend naar je werk'. Neem contact op via het contactformulier, via e-mail info@fluitendnaarjewerk.nl of bel 026 3614626.

Iedereen wordt of wil een coach. Waarom?

Nu.nl schreef begin december over de toename van het aantal coaches en waarom steeds meer mensen een coach willen of worden. Van ezelcoach tot executive hulpverlener: het aantal coaches dat je bijstaat bij problemen op het werk groeit alsmaar verder. "Al die onervaren coaches zijn niet schadelijk, wel erg zwak," zegt Erik de Haan, hoogleraar organisatieontwikkeling aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Hoeveel coaches er zijn in Nederland, daar kan Miriam Oude Wolbers van Nobco, beroepsvereniging voor coaches "geen zinnig woord" over zeggen. "Bij onze vereniging zijn er 2.600 ingeschreven, maar dat zegt niks over het aantal werkzame coaches."

 

Coaching bij carrièreplanning, outplacement, verzuimbeheersing, re-integratie, mobiliteit, start-upcoaching, talentcoaching: zomaar een greep uit de inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel van het afgelopen jaar. Het register van de KvK telt nu ruim 42.000 coaches. Op het gebied van arbeidsbemiddeling zijn er 9.456 vestigingen actief in 2018, laat de KvK weten.

 

Op zich een goed teken, vindt Oude Wolbers. "Dat wil zeggen dat er steeds meer aandacht is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Maar voor afnemers van coaching is het lastig zicht te krijgen op de kwaliteit."

 

We willen onszelf ontplooien en we werken anders

Waarom het aanbod groeit? Er komt steeds meer ruimte voor zelfontplooiing, we werken anders, met meer verschillende mensen en het taboe op het vragen van hulp verdwijnt, zegt Miriam Oude Wolbers. Bovendien gaat de ontwikkeling van banen zo snel dat duurzame inzetbaarheid een steeds grotere rol gaat spelen, en daar komen al die coaches om de hoek kijken.

 

"Onboard coaching is nu populair. Een nieuwe medewerker wordt in de eerste honderd dagen gevolgd en gecoacht. De coach helpt je niet alleen te kijken naar het werk, maar bijvoorbeeld ook met contact maken met nieuwe collega's en de oude patronen die je meenam uit je oude baan los te laten."

 

'Wildgroei aan niet ingeschreven coaches is zorgelijk'

Een geregistreerde coach legt meer gewicht in de schaal. Er zijn meerdere instituten waar een coach zich kan registreren. Niet handig, zegt Stichting Registratie (StiR), waar duizend coaches staan ingeschreven. De wildgroei aan coaches noemen de stichting zorgelijk. "Wij zijn er om eisen te stellen aan de kwaliteit. Een onbeschermde, ongeregistreerde coach kan averechts werken", zegt Marieke Bendeler van StiR.

 

Het beroep coach, onbeschermd of niet, is duidelijk een populaire carrièreswitch. Bendeler: "Meestal zijn dat mensen die zelf ergens tegenaan zijn gelopen in hun loopbaan en zijn geholpen. 'Dat wil ik ook gaan doen!' denkt zo iemand. Je bouwt een site en kunt zo beginnen."

 

Werkgevers bieden vaak zelf coaches aan

LVSC is een van die beroepsverenigingen voor coaches en supervisoren met 2.100 aaangesloten coaches en supervisoren. Ook zij merken een toenemende belangstelling, mede dankzij werkgevers. "Werkgevers initiëren dit zelf en hebben een interne coachpool waar personeel gebruik van kan maken."

 

"Er zijn ook werkgevers die er budget voor beschikbaar stellen, en binnen cao's wordt steeds vaker een budget vastgesteld voor duurzame inzetbaarheid van personeel, dat besteed kan worden aan coaching."

 

Het klopt dat het aantal coaches groeit, zegt ook Erik de Haan. De Haan is hoogleraar organisatieontwikkeling aan de Vrije Universiteit Amsterdam en zelf parttime coach. "Er is niets tegen onervaren coaches. Ze moeten het natuurlijk ergens leren."

 

Coaches zijn vaak ex-managers die over zichzelf willen praten

Maar, zegt De Haan, als een coach niet aan supervisie doet, zijn kennis niet up-to-date houdt en geen opleiding heeft gevolgd, stelt de coaching meestal weinig voor. "Vaak zijn dat ex-managers met een uitgebreid netwerk, aanzien, en ervaring in het mentoren van jongere werknemers."

 

Dit soort coaches geeft advies vanuit eigen ervaring en praat veel over zichzelf en hoe hij zelf problemen heeft aangepakt. "Niet direct schadelijk, maar wel een zwakke vorm van interventie." Een groeiende beroepsgroep instappen is nu eenmaal een aantrekkelijke keuze, zegt De Haan.

 

Bron: Tijdschrift voor Coaching, naar artikel van nu.nl

De tien meest gemaakte sollicitatieblunders

“Het is niet echt mijn droombaan, maar ik zou het toch graag doen”, floepte ondergetekende er ooit per ongeluk uit op een sollicitatiegesprek. Solliciteren is gelukkig iets wat je kan leren. En je leert het best uit (andermans) fouten, toch? Dit zijn de tien meest voorkomende sollicitatieblunders. Probeer ze vooral niét zelf uit...

 

1. Taalfouten in je cv en brief

Je cv en sollicitatiebrief zijn je eerste visitekaartjes om in een bedrijf binnen te geraken. Zorg er dan ook voor dat die correct geschreven zijn, zonder taal- of spellingfouten. Laat ze desnoods nalezen. Anders beland je meteen op de nee-stapel.

 

2. Te laat of te vroeg komen

Te laat komen maakt nooit een goede indruk. Maar (veel) te vroeg komen, kan ook verkeerd of vervelend overkomen. Ideaal is je vijf à vijftien minuten voor je afspraak aanmelden. Dan kan je nog net even naar het toilet, al is het maar om te checken of je haar nog goed zit.

 

3. Slecht voorbereid zijn

Als je maar half weet in welk bedrijf je terechtkomt of wat de functie precies inhoudt, mag je de baan al op voorhand op je buik schrijven. Google dus op voorhand zowel het bedrijf als de functie, en denk na over je motivatie. Zo kom je geïnteresseerd en overtuigend over tijdens het gesprek.

 

4. Een onverzorgd uiterlijk of ongepaste kledij

Door je netjes en verzorgd te presenteren, scoor je sowieso al punten. Overdressed zijn is niet nodig, maar dat versleten paar sneakers hou je toch beter voor een andere gelegenheid. Met nette kleren en verzorgde nagels en haren, geraak je al een heel eind. En onaangename geurtjes vindt niemand fijn natuurlijk.

 

5. Je baas of rekruteerder proberen verleiden

Je kan je dan wel netjes en aantrekkelijk kleden, maar je hoeft er je toekomstige baas niet mee te verleiden. Sexy of verleidelijk = erover. Het kan zelfs geïnterpreteerd worden als een manier om oppervlakkigheid of gebrek aan intelligentie weg te moffelen.

 

6. Te veel op je gemak zijn

No stress op een sollicitatiegesprek, dat is nergens voor nodig. Maar voel je nu ook weer niet te veel thuis. Doe die kauwgom dus uit je mond voor je het gebouw binnengaat, doe je handen uit je zakken en zak niet onderuit in je stoel.

 

7. Een fout imago op sociale media of internet

Heb je je naam al eens gegoogeld? Als er linken of foto’s van jou verschijnen waar je niet echt trots op bent, probeer die dan te (laten) verwijderen. Hoewel een potentiële nieuwe werkgever met jouw sociale media-activiteiten strikt genomen niets te maken heeft, kan je er zeker van zijn dat er toch naar gekeken wordt. Alles wat openbaar staat, kan dus maar beter door de beugel kunnen.

 

8. Vragen niet beantwoorden

Als je een vraag niet goed begrijpt, vraag dan om ze te verduidelijken. Als het een (te) persoonlijke vraag is waar je moeilijk of liever geen antwoord op geeft, probeer dan op z’n minst iets te formuleren. Desnoods zeg je dat je daar liever geen antwoord op geeft en waarom. Je hoeft nu ook niet (meteen) het achterste van je tong te laten zien.

 

9. Bluffen of liegen

Wees positief realistisch op gesprek: bluf niet over dingen die je nog nooit gedaan hebt of over mensen die je zegt te kennen maar eigenlijk niet echt kent. Je kan wel zeggen dat je denkt die opdracht aan te kunnen, omdat je ervaring hebt met iets gelijkaardigs. Liegen is helemaal uit den boze.

 

10. Te veel praten

Laat merken dat je luistert naar je gesprekspartner en onderbreek hem of haar niet. Neem je tijd als het jouw beurt is om te spreken, maar rond op tijd af. Je werkgever kan altijd nog vragen bijstellen indien hij of zij dat wenst. Vertel ook niet te veel: je toekomstige werkgever heeft geen boodschap aan het feit dat jij je helemaal niet gewaardeerd voelde bij je vorige werkgever. Negativiteit wordt zelden geapprecieerd. Vertel alleen wat van toepassing is voor die toekomstige droomjob.

 

Bron: Vacature.com

Werkmoe? Dit zijn de slechtste excuses om niet van baan te veranderen

We slijten veel uren op ons werk. Aangezien tijd kostbaar is en niet oneindig, zorg je er dus maar beter voor dat je je ook goed voelt op het werk. Jammer genoeg kan niet iedereen dat zeggen. Sommige mensen veranderen dan van baan, maar te veel anderen gebruiken liever een excuus om toch maar geen actie te moeten ondernemen, met alle gevolgen van dien. Dit zijn de slechtste excuses om te blijven zitten in een job waarin je je niet goed voelt.

 

Excuus 1: “Ik vind toch niets beters”

Als je ongelukkig bent op je werk, heb je waarschijnlijk niet echt je droombaan - al kan het ook in een droombaan soms mislopen, door bijvoorbeeld te veel werkdruk of een slechte baas. Je eerste opdracht is uitzoeken waarom je je baan niet graag doet. Is het inhoudelijk niet jouw ding? Of stoor je je eerder aan de context (baas, collega’s,…) of bedrijfscultuur? Als je de oorzaak van je ongenoegen ontmaskerd hebt, kan je bepalen wat je wel wilt. Tegenwoordig kan je hier heel gemakkelijk professionele hulp voor vinden, zoals een loopbaanbegeleider. Ook op het internet vind je professionele adviezen die je kunnen helpen in je zoektocht naar beter werk.

 

Excuus 2: “Geen tijd om nieuw werk te zoeken”

Voor een toffe baan mag je best wat moeite doen. Uiteraard kan tegenslag altijd een factor zijn, maar als je hard genoeg probeert, verhoog je je kansen op een leuke baan aanzienlijk. Van passief bij de pakken blijven zitten gaat in ieder geval niemand beter worden. Máák dus tijd voor een zoektocht naar nieuw werk. Reserveer een vast moment om vacatures uit te spitten en neem eventueel verlof om te kunnen solliciteren. Je goed voelen op de plek waar je 40 uur per week doorbrengt is van te cruciaal belang voor je algemene geluksgevoel.

 

Excuus 3: “Het zal wel veranderen”

Na één akkefietje of ruzie op het werk weglopen, getuigt niet van veel karakter. Maar er zijn grenzen, en die moet je voor jezelf duidelijk stellen. Blijft een probleem zich voordoen en heb je –zonder resultaat- alles geprobeerd wat in je macht ligt om het op te lossen? Dan moet je misschien aanvaarden dat het ijdele hoop is nog langer te wachten op verbetering. Geen enkele baan is alleen maar rozengeur en maneschijn, maar de goede momenten moeten opwegen tegen de slechte. Als de balans niet meer duidelijk positief is, zou het naïef zijn op die plek je tijd te blijven verspillen.

 

Excuus 4: “Ik wil mijn inkomen niet verliezen”

Iedereen heeft geld nodig om te kunnen leven, daar moeten we niet flauw over doen. En veel mensen zitten nu eenmaal ook niet in een positie om naar een ‘droombaan’ te kunnen hengelen. Aan de andere kant: je doodongelukkig lopen voelen puur om geld te verdienen, is ook niet ideaal. Er zijn best wel wat alternatieve opties te bedenken: dezelfde baangaan doen in een ander bedrijf of een andere sector, onderhandelen over je loonpakket of meer vakantiedagen...

 

Excuus 5: “Ik ben toch geen opgever?”

Misschien heb je al zodanig veel energie in je slechte baan gestoken, dat je gelooft dat je nu niet meer terug kan en moet doorzetten. Niets is minder waar! Met koppigheid kom je doorgaans niet ver. Elke minuut die je verder in een ondankbare baan steekt, is er één te veel. Zet je trots aan de kant en geef vooral je zoektocht naar iets dat beter bij jou past niet op.

 

Bron: Vacature.com

Copyright © Fluitend naar je werk 2019 Webdesign & CMS : DO IT-online