Fluitend naar je werk

Actueel...

Burn-out of werkloos? Er komt meer geld voor omscholing

Burn-out of werkloos? Er komt meer geld voor omscholing
Geplaatst op: 8 november 2018

Een krappe arbeidsmarkt, te veel werklozen en een verschuiving in gevraagde kennis door oprukkende digitalisering: het kabinet verwacht dat het nieuwe Leven Lang Ontwikkelen-programma (LLO) hier een oplossing voor is.

Lees verder...
10 karaktertrekken die je kan ontwikkelen voor een betere emotionele intelligentie

10 karaktertrekken die je kan ontwikkelen voor een betere emotionele intelligentie
Geplaatst op: 6 november 2018

Emotionele Intelligentie of het EQ is één van die kwaliteiten die je graag in je portefeuille hebt zitten. Bijvoorbeeld een team kunnen leiden, vraagt een goede aanpak van je mensen en dat is een specifieke vaardigheid die je kan aanleren.

Lees verder...
Dit zijn de gewoontes van mentaal sterke mensen

Dit zijn de gewoontes van mentaal sterke mensen
Geplaatst op: 6 november 2018

Mentaal sterk staan: het lijkt een basiscompetentie voor iedereen die wat wil bereiken. Maar niet iedereen is geboren met een stalen geest. Onderzoek heeft uitgewezen dat je je mentale sterkte kan trainen.

Lees verder...
Hoe verklaar je een gat op je cv?

Hoe verklaar je een gat op je cv?
Geplaatst op: 5 oktober 2018

Een gat op je cv kan er om allerlei redenen zijn: geen baan kunnen vinden na ontslag, een inspirerende wereldreis of een periode van ziekte. Niet erg, maar je moet het wel goed kunnen uitleggen. Een gat op je cv valt namelijk alleen negatief op als je het niet goed verklaart. Maar hoe doe je dat?

Lees verder...

Volg ons

twitterlinkedin


Actueel

Burn-out of werkloos? Er komt meer geld voor omscholing

Een krappe arbeidsmarkt, te veel werklozen en een verschuiving in gevraagde kennis door oprukkende digitalisering: het kabinet verwacht dat het nieuwe Leven Lang Ontwikkelen-programma (LLO) hier een oplossing voor is. Er komen individuele potjes waarmee iedereen zich kan om- of bijscholen.

 

Een goed toegeruste beroepsbevolking leidt tot meer productiviteit, minder ziektekosten en minder uitkeringen, redeneerde minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) in zijn brief aan de Kamer. Dus komt er meer geld beschikbaar voor scholing, met name in krapteberoepen.

 

"Nieuw is dat de middelen in een eigen potje voor de werknemer worden gestort: een individuele leer- en ontwikkelrekening", zegt Ward Bezemer, de woordvoerder van de minister. Er wordt 218 miljoen euro beschikbaar gesteld en vanaf 2020 komt iedereen daarvoor in aanmerking.

 

Met deze eigen leerrekening worden werkenden en uitkeringsgerechtigden gestimuleerd hun eigen potje aan te breken en in scholing te steken, want niet iedereen kent de mogelijkheden tot omscholing of komt op het idee iets nieuws te proberen.

 

Bron: Noloc

Dit zijn de gewoontes van mentaal sterke mensen

Mentaal sterk staan: het lijkt een basiscompetentie voor iedereen die wat wil bereiken. Maar niet iedereen is geboren met een stalen geest. Onderzoek heeft uitgewezen dat je je mentale sterkte kan trainen. Hoe word je een mentaal sterker persoon? In dit artikel enkele gewoontes die jou kunnen vooruithelpen.

 

De militaire academie van West Point in de Verenigde Staten heeft het meest rigoreuze selectieproces. Je zou dus denken dat de crème de la crème in staat is om de volledige training uit te zitten. Niets is minder waar: voor het einde van het eerste jaar zijn er al behoorlijk wat uitvallers. Ook aan onze universiteiten haalt één derde van de studenten zijn tweede jaar niet. Soms zijn studenten er gewoon niet voor gemaakt, maar een aantal van hen staat mentaal niet sterk genoeg om een uitdaging van drie jaar of meer te volbrengen.

 

Aan de militaire academie gaan de studenten dan ook door een programma, ‘Beast’ genaamd, dat bestaat uit fysieke, mentale en sociale uitdagingen die het uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen van de studenten moeten testen. Maar is het mogelijk om uit alle studenten diegene die het zullen halen, eruit te pikken op basis van enkele karaktertrekken en gewoontes?

 

Volgens Angela Duckworth, psychologe aan de universiteit van Pennsylvania, kan dat. Zij nam de proef op de som en deed een studie waarbij ze bekeek welke studenten het hele programma aankonden. Ze deed rigoureuze interviews en testen en ontdekte dat IQ en talent zeker niet de determinerende factoren zijn.

 

Duckworth ontwierp dan maar haar eigen test om te bekijken welke kadetten de mentale kracht hadden om The Beast volledig uit te voeren. Ze noemde het de ‘Grit scale’ (determinatieschaal) en dat bleek een uitzonderlijk goede voorspeller voor het succes van de kadetten. De schaal meet mentale kracht, die unieke combinatie van passie, doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen die ervoor zorgen dat je je doelen ook bereikt.

 

Andere kijk

Om je mentale kracht op te krikken moet je eenvoudigweg je kijk op het leven veranderen. Als het moeilijk wordt, lijden mensen die mentaal sterk staan, even hard als de rest. Het verschil is dat zij begrijpen dat je uit de moeilijke momenten ook veel waardevolle lessen kan leren. Het zijn uiteindelijk die lessen die je de kracht geven die je nodig hebt om te slagen.

 

Uiteindelijk, concludeert Duckworth, is mentale kracht ontwikkelen niets meer dan regelmatig de dingen doen die niemand anders wil doen. Als jij de volgende dingen niet op regelmatige basis doet, dan zou je ze moeten doen. Want ze zijn exact wat mensen die mentaal sterk staan, wel doen.

 

Vechten als het lastig wordt

Je moet vechten als je je net verslagen voelt. Een goed voorbeeld is Muhammed Ali. Een reporter vroeg de bokser ooit hoeveel sit-ups hij elke dag deed. Ali antwoordde dat hij het niet wist. “Ik tel m’n sit-ups niet, ik begin maar met tellen zodra het begint pijn te doen. Want het is dan pas dat het er toe doet, wanneer het pijn doet.”

 

Hetzelfde geldt voor succes op je werk: je hebt twee keuzes als het moeilijk wordt: je groeit voorbij het obstakel en wordt mentaal sterker. Of je laat het je verslaan. Mensen zijn gewoontedieren. Als jij steeds stopt op het moment dat het moeilijk wordt, dan is het de volgende keer zoveel makkelijker om opnieuw te stoppen. Als je daarentegen doorzet, dan heb je je geest net aangeleerd dat succes wel mogelijk is als je verder doet. Als je jezelf door een uitdaging duwt, hoe moeilijk ook, dan groeit je mentale kracht.

 

Stel uit

Dat lijkt een gegeven dat niet past bij goalgetters, maar wat je precies uitstelt is je genot. Werk uitstellen is dan weer een slecht idee. Maar mensen met de grootste mentale kracht, zijn meesters in het uitstellen van hun bevrediging, ze maken er een gewoonte van. Een experiment aan de universiteit van Stanford waarbij kinderen in een kamer werden gezet met een marshmallow, toont dat aan. De kinderen zaten, onder camerasupervisie, alleen in een kamer met een marshmallow, gedurende een kwartier. Voor de onderzoekers weggingen, vertelden ze de kinderen dat als ze konden wachten met de marshmallow opeten, ze er twee achteraf kregen.

 

Het resultaat van het onderzoek was indrukwekkend: de kinderen die konden wachten de onderzoeker terug was, hadden een beter leven. Ze haalden hogere testresultaten, meer succes in hun carrière en zelfs een lagere Body Mass Index. Het punt achter het onderzoek is dat kinderen die een gewoonte maken van het uitstellen van hun genot, succesvoller waren. Dat kunnen is een teken van mentale kracht: je moet dus moeite in je project willen steken.

 

Maak fouten – en probeer dan opnieuw

Eén van de gewoontes die mensen die mentaal sterk staan, hebben, is dat ze geen schrik hebben van fouten maken. Dat wil zeggen dat je er eigenlijk een gewoonte van moet maken om op je gezicht te gaan en dan toch recht te krabbelen en opnieuw te proberen. Bang zijn om fouten te maken is perfect normaal, maar mensen die er een gewoonte van maken om fouten te maken, weten dat er ook positieve kanten aan zijn, dat falen zelden zo erg is als het lijkt en dat je er net uit leert.

 

Een onderzoek aan de universiteit van William en Mary toont dat de meest succesvolle ondernemers twee kritieke kenmerken en gewoontes delen. Voor dat onderzoek werden 800 mensen ondervraagd, het merendeel onder hen had het heel moeilijk om zich voor te stellen dat ze zouden mislukken. Dat wil niet zeggen dat ze het daar moeilijk mee hadden: ze dachten gewoon niet dat falen noodzakelijk ging gebeuren.

 

Een tweede kenmerk van succesvolle ondernemers is dat zij er ook niet om geven wat andere mensen van hun denken. Met andere woorden: de meest succesvolle ondernemers hebben niet de gewoonte om te stressen over falen: ze zien dat als een kleine maar noodzakelijke stap in het proces om hun doelen te bereiken.

 

Hou je emoties onder controle

Het klinkt misschien bizar, maar negatieve emoties betekenen vooral dat je je mentale kracht elke seconde onder druk zet. Het is natuurlijk niet mogelijk en zelfs af te raden om je emoties volledig te blokkeren, maar het is wel absoluut aan te raden om ze een beetje te controleren. Als je je emoties je rationele geest laat overnemen, dan is het namelijk heel gemakkelijk om je vastberadenheid los te laten.

 

Slechtgezind zijn, kan er bij voorbeeld voor zorgen dat je je kwaad maakt om de kleinste dingen. Dat kan er dan weer voor zorgen dat je van je doel afwijkt. Maar ook hoge pieken in je emoties kunnen je schade berokkenen: je kan er te veel zelfvertrouwen van krijgen en er impulsieve beslissingen van gaan maken. Om dat tegen te gaan, is je emoties ietwat onder controle te houden een goede gewoonte.

 

Maak de beslissingen waarvan je bang bent om ze te maken

Kiezen is verliezen, zeggen ze, maar eigenlijk is dat helemaal niet het geval. Integendeel: wie niet kiest, verliest het potentieel van beide mogelijkheden. Soms weten we dat we dingen moeten doen omdat het op lange termijn de beste keuze is, maar willen of durven we niet. Een ontslag, een vreemd persoon bellen, een nachtje doorwerken omdat iemand ziek is gevallen of zelfs een project volledig laten vallen om de rest van het bedrijf recht te houden: soms moeten die beslissingen nu eenmaal genomen worden.

 

Het belangrijkste om te onthouden in dit soort situatie, is dat je bepaalde beslissingen sowieso moet maken: niet kiezen is dus wel degelijk verliezen. Door een beslissing uit te stellen, kom je vaak niet tot andere conclusies, je hebt de situatie gewoon laten escaleren. Stap dus weg van de emotionele component van de beslissing en maak ze gewoon. Nadien moet je enkel nog uitvoeren.

 

Vertrouw je buikgevoel

Hoe maak je de juiste beslissingen? Als je alle informatie hebt, laat die dan even inzinken en vraag jezelf af: wat zegt mijn buikgevoel. Vaak is er sowieso niet één juiste beslissing: het is een kwestie van hoe je de feiten interpreteert en wat je voorkeuren zijn. Maar iemand moet de beslissingen maken en jij bent in dit geval de juiste persoon voor de job.

 

Vertrouw dus op je buikgevoel. Als de feiten geen duidelijke richting aangeven (en voor alle duidelijkheid: kijk eerst naar de gegevens voor je) dan heeft elke keuze zijn voor- en nadelen. Ga dan voor het project waar jij het meest in gelooft. Vertrouw in jouw capaciteit om de juiste beslissing te maken. Mentaal sterke mensen weten dat er fouten kunnen gebeuren, maar gaan af op het feit dat ze de vaardigheden hebben om de juiste beslissingen te maken.

 

Focus op de details

Gedetailleerde gegevens, zoals lange datareeksen, doen de meeste mensen de handen in het haar steken. Zeker als je moe bent, wordt je mentale kracht op de proef gesteld. Mensen die mentaal sterk staan, worden door dit soort detailwerk net uitgedaagd, ze zijn er niet bang van, integendeel.

 

Vaak willen we niet naar de kleine lettertjes kijken omdat we denken dat de taak die voor ons ligt, te moeilijk is. Maar mentaal sterke mensen maken er een gewoonte van om net dan sterk naar voor te komen. Zij weten dat er belangrijke gegevens in die details liggen en zullen zich net dan van hun sterkste kant laten zien door toch te focussen op de details.

 

Wees vriendelijk, zelfs tegen mensen die grof zijn

Hoe verleidelijk kan het zijn om een goede comeback te zoeken tegen iemand die net zijn slechtste kant aan jou laat zien. Een sarcastische sneer of een goedgeplaatste verbale tik teruggeven, kan dan wel deugd doen, maar wie mentaal sterk staat, heeft dat niet nodig. Mensen die mentaal sterk staan, laten niet over zich heen lopen, maar laten hun niveau ook niet zakken tot op het niveau van onvriendelijke individuen.

 

Meer zelfs: wie mentaal sterk in z'n schoenen staat, maakt er een gewoonte van om standaard iedereen vriendelijk te behandelen. De gouden regel is duidelijk: wees vriendelijk tegen anderen, behandel hen zoals je zelf behandeld wil worden. En sta niet toe dat de negativiteit van andere mensen jouw humeur of dag beïnvloedt.Jij kan anderen niet veranderen, maar je kan wel impact hebben op hoe je met situaties omgaat.

 

Neem verantwoordelijkheid op voor je daden

Wat je ook doet, zorg ervoor dat je verantwoording aflegt voor je daden en beslissingen. Over het algemeen zullen mensen zich niet herinneren hoe het probleem ontstaan is, maar wel hoe je het opgelost hebt. Een mea culpa slaan en dan een goede oplossing zoeken voor een probleem, zorgt er alvast voor dat niemand van jou moet zeggen dat je het probleem op iemand anders probeert af te schuiven.

 

Daarbij zijn mentaal sterke mensen in staat om te zien dat ze fouten zullen maken. Ze hebben ook de pro's en cons van elke beslissing afgewogen en ze kunnen dan ook perfect verantwoorden wat ze hebben gedaan. Als het dan fout gaat, hebben ze dan ook geen schrik om de verantwoordelijkheid op te nemen: ze staan mentaal sterk genoeg om voorbij de fout te gaan en aan de oplossing te werken.

 

Bron: Express.be

10 karaktertrekken die je kan ontwikkelen voor een betere emotionele intelligentie

Emotionele Intelligentie of het EQ is één van die kwaliteiten die je graag in je portefeuille hebt zitten. Bijvoorbeeld een team kunnen leiden, vraagt een goede aanpak van je mensen en dat is een specifieke vaardigheid die je kan aanleren. Dit zijn tien karaktertrekken die je kan cultiveren om je emotionele intelligentie te verhogen.

 

In de jaren negentig was IQ of het IntelligentieQuotiënt één van de belangrijkste elementen om iemands intelligentie te bepalen. Maar zeker als het over functioneren in een team gaat, kijken werkgevers nu ook naar dat andere getal, het EQ. Je emotiequotiënt, een soort kwantificatie van je emotionele intelligentie, is cruciaal om met andere mensen te kunnen samenwerken. Maar kan je je emotionele intelligentie eigenlijk verbeteren?

 

Om te weten of je je emotionele intelligentie kan opkrikken, moeten we uiteraard kijken naar wat emotionele intelligentie precies is. Volgens Peter Salavoy en John Mayer bestaat emotionele intelligentie uit de volgende drie componenten.

 

Wat is emotionele intelligentie?

Eerst en vooral is emotionele intelligentie het herkennen, begrijpen en beheersen van je eigen gevoelens. Dat lijkt eenvoudig, maar voor veel mensen is het een levenslange taak om goed naar hun eigen emoties te luisteren en de ware betekenis ervan te achterhalen. In praktijk: ben je boos op een collega omdat ze de baan niet doet zoals jij het in gedachten had, of ben je in realiteit gewoon bang dat jij je baan zal kwijtraken?

 

Een tweede belangrijke punt bij emotionele intelligentie is uiteraard het herkennen, begrijpen en beheersen van andere mensen hun gevoelens. Zo is het voorbeeld van de collega opnieuw bruikbaar. Misschien is het voor je collega's belangrijk dat zij erkend worden in hun zelfstandig functioneren en uiten ze dat door hun eigen methodes uit te werken. Mogelijk zijn ze het gewoon niet eens met jouw methode of misschien is er een communicatiefout gebeurd. Dat verschil herkennen en begrijpen is cruciaal voor teamwork.

 

Maar er is ook nog een derde component aan emotionele intelligentie: je moet de twee eerste elementen ook in de praktijk kunnen omzetten. Volgens Peter Salavoy en john Mayer, de bedenkers van het concept EQ, doe je dat door je bewust te zijn van het feit dat ons gedrag gestuurd wordt door onze emoties, zowel positief als negatief. We moeten dan ook leren hoe we omgaan met die emoties, die van ons zelf en anderen, zeker als we onder druk staan.

 

Gelukkig kunnen we dat leren. Bestsellerauteur Christopher D. Connors, die The Value Is You, schreef, heeft tien karaktertrekken aangeduid die volgens hem, als je ze verder ontwikkelt, leiden tot meer emotionele intelligentie. Tijd dus om te ontdekken of jij ze ook al bezit en je die stukjes van jezelf kan cultiveren.

 

 

1. Empathie

Empathie heb je natuurlijk nodig als je ook wil begrijpen hoe de ander zich voelt. Maar wat is empathie precies? Volgens Connors is empathie "de capaciteit om te begrijpen wat een ander persoon ervaart vanuit hun referentiekader. Met andere woorden: je kan jezelf in iemand anders zijn positie plaatsen." Dat lijkt een goede samenvatting van het basisidee.

 

Maar volgens het Greater Good Science Center in Berkely zijn er twee soorten empathie. Affectieve empathie zijn de gevoelens die we krijgen als respons op andere emoties. Zo zal je grof zijn naar iemand die ook brutaal is naar jou. Je kan ook gestresseerd raken als iemand angstig is. Maar er is ook zoiets als cognitieve empathie, volgens Berkely is dat het innemen van een ander zijn perspectief. Dan ga je je inleven in een ander zijn emotie: je vraagt je af hoe het komt dat deze mensen reageren zoals ze dat doen, omdat je jezelf voorstelt in hun situatie. Daar komt uiteraard veel emotionele intelligentie uit voort.

 

Volgens Connors kan empathie aangeleerd worden, je leert het meest uit ervaring. De truc is om jouw gevoelens op andere mensen hun perspectief te onthouden. Schrijf deze gevoelens uit, in een dagboek bijvoorbeeld, analiseer ze en bekijk hoe je zelf zou willen behandeld worden als je zelf in deze situatie zou terechtkomen.

 

2. Zelfbewustzijn

Zelfbewustzijn is de kunst van jezelf begrijpen, herkennen welke stimuli dagelijks op je afkomen en je dan voorbereiden op hoe je zal reageren. Dat is zowel proactief als reactief. Zelfbewustzijn is een reflectie van hoe we onszelf zien en hoe we denken dat anderen ons zien. Dat tweede gedeelte is altijd moeilijker om te analyseren.

 

De sleutel voor extern en intern zelfbewustzijn ligt volgens Connors bij het oprecht op zoek gaan naar kritiek en feedback. Vragen wat er scheelt in plaats van waarom er iets scheelt kan helpen om jezelf beter te zien en daar kan je alleen maar van bijleren. Met andere woorden: je kan van jezelf weten dat je bijvoorbeeld angstig reageert op snelle feedback. Je kan jezelf dan voorbereiden, voor je naar een vergadering vertrekt.

 

Zo weet je dat er ongetwijfeld feedback komt. Hoe kan je reageren? Adem je even uit, denk je even na voor je een antwoord formuleert? Dat is intern zelfbewustzijn, maar ook een proactief systeem opzetten. Als er op dat moment ook commentaar komt, kan je terugvallen op die bouwstenen, maar ook reactief zijn. Mocht je echt het gevoel hebben dat je fouten maakt zonder dat je de oorzaak kent, kan je aan een adviseur vragen wat de kernproblemen zijn. Probeer die feedback als een groeimoment zien: wie oprecht om feedback vraagt, zal wellicht een goed en open antwoord krijgen dat je zal vooruithelpen en niet bedoeld is als karakterbrekend commentaar.

 

3. Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid is volgens Connors de sleutel tot succes. Wie nieuwsgierig is en steeds wil bijleren en verbeteren, zitten op het pad naar veel empathie en betere vaardigheden. Want wanneer je onverbeterlijk nieuwsgierig bent, dan heb je een passie en wanneer je die passie hebt, dan wil zo veel mogelijk weten en de beste zijn. Je antennes staan recht, zogezegd, over de elementen waar je meer over wil weten.

 

Dat geldt ook voor relaties. Wie de beste teamleader wil zijn, zal zijn emotionele intelligentie willen verbeteren, zal willen weten waarom er bepaalde stukken van de taak niet afraken. Iemand die geïnteresseerd is in de reden waarom taken niet afraken, vaak door leden van je team die ook niet weten hoe ze de problemen moeten communiceren, zal meer succes hebben.

 

Volgens Connors zijn mensen met een hoog 'CQ', het curiositeitsquotiënt, toleranter voor ambiguïteit. Dit genuanceerde, subtiele denken definieert ook complexiteit. Een hoog CQ leidt ook tot een hogere intellectuele investering en kennis. Zeker wie een formele opleiding volgt, zoals een kunstopleiding of in de exacte wetenschappen, zal meer complexiteit aankunnen. Die complexiteit wordt ook gereflecteerd in het empathische niveau. Je wordt er dus ook emotioneel intelligenter van, omdat je je meer situaties kan voorstellen en meerdere reacties op deze situaties, zelfs als jij anders zou reageren.

 

4. Een analytische geest

Hetzelfde geldt voor een analytische geest: als je kan analyseren wat je emoties met je doen, kan je ook een betere emotionele intelligentie opbouwen. De meest emotioneel intelligente en resolute mensen zijn volgens Connors diepe denkers die alle nieuwe informatie analyseren en verwerken. Maar, belangrijk, ze verwerken ook oude informatie en gewoontes om te zien of er manieren zijn waarop ze die kunnen verbeteren.

 

Een praktisch voorbeeld: als je op kantoor gestalkt wordt door een collega die je steeds dezelfde vragen komt stellen, dan zijn er enkele manieren waarop je kan reageren. Je kan boos de deur dichtslaan of je kan het altijd opnieuw uitleggen. Wie de situatie analyseert, kan ook tot andere conclusies komen: misschien is het handiger om even samen te zitten met de collega, of het proces waarnaar hij komt vragen, gewoon op te schrijven.

 

Mensen met een hoge emotionele intelligentie zijn problemsolvers die zich afvragen waarom een probleem zich blijft voortdoen. Ze vragen zich af waarom ze doen wat ze doen en geven echt om een goed leven leiden. Een analytische geest hebben, kan natuurlijk niet zonder nieuwsgierigheid en veel goesting om processen continu te verbeteren. Ze blijven altijd openstaan voor nieuwe ideeën, ook om zichzelf te verbeteren.

 

5. Geloof

Voor je gaat steigeren, hoewel geloof in de religieuze context natuurlijk ook relevant kan zijn (zeker als het over verschillende standpunten begrijpen gaat) is ook 'geloof' op zichzelf belangrijk in het ontwikkelen van emotionele intelligentie. Een belangrijke component van zelfcontrole is namelijk de kracht van het geloof in jezelf, zowel in het heden, het verleden als de toekomst. Geloven dat de mensen en dingen in je leven er zijn voor een reden en dat alles uiteindelijk goed komt (zelfs als het niet is op de manier die je in gedachten had) is belangrijk voor je emotionele stabiliteit.

 

Geloof op zichzelf is natuurlijk niet genoeg, je moet ook actie ondernemen. Maar als je geloof combineert met sterke waarden zoals hard werken, doorzetten en een positieve attitude, dan heb je de fundamenten gelegd voor succes. Elke grote leider gebruikt volgens Connors één of andere vorm van geloof, op een praktische manier, emotioneel, maar ook spiritueel.

 

Hoe los je dat op? Natuurlijk is bidden de logische weg voor zij die gelovig zijn. Maar ook mindfulness, meditatie en een paar momenten per dag nemen om echt bewust van jezelf te worden, zouden je meer zelfvertrouwen moeten geven. Niet alleen in hoe je nu functioneert, maar je geeft ook vertrouwen naar de persoon die je wil worden. Door er ook vertrouwen in te hebben dat alles wel goedkomt als er iets verkeerd gaat, wordt je niet alleen beter en assertiever, je wordt ook gelukkiger.

 

6. Het verschil kunnen maken tussen wat je wil en wat je nodig hebt

De emotioneel intelligente mens is in staat om een verschil te maken tussen wat ze nodig hebben en dingen die ze willen, die leuk zijn om te hebben. Wat je nodig hebt, vaak voorgesteld door de behoeftepiramide van Abraham Maslow, staat onderaan op de lijst, omdat het je fundamenten zijn. Het zijn basisdingen, zoals onderdak, voeding, veiligheid. Zodra die behoeften vervuld zijn, kunnen we naar het volgende niveau.

 

Dingen die we willen, waar we eigenlijk zonder kunnen, zoals een nieuwe iPhone, elke dag uit eten gaan of het nieuwste model wagen zijn niet nodig. We hebben ze niet nodig om te overleven, maar het zijn verlangens die we zelf hebben of die door de maatschappij opgelegd worden. Emotionele intelligentie is ook het onderscheid kunnen maken. Denk dus na: wat zijn de dingen die ik nodig heb om te overleven? Wat heb ik nodig om een fijn leven te hebben en wat is eigenlijk allemaal surplus.

 

In een drukke maatschappij lijken die nieuwe iPhone, een fitnessabonnement en lunchdates strikt noodzakelijk, maar wie de dingen nuchter kan bekijken, ziet ook het verschil tussen de essentials en de musthaves. Een eenvoudiger leven, dat schept klaarheid en laat meer ruimte voor creativiteit.

 

7. Passie

Het is een dooddoener, maar wie goed leiding wil geven, moet passie hebben. Veel emotionele intelligentie heb je niet nodig om te begrijpen dat wie zijn team wil aansturen en ook bij hen enthousiasme wil ontsteken, zelf liefst veel zin heeft in het project. Dat geldt trouwens voor alle projecten in je leven, passie en drive zijn aanstekelijk.

 

Passie is dat je-ne-sais-quoi dat je pas herkent als het aan het gebeuren is, bij jezelf en bij anderen. Het is instinct, drive, ambitie en motivatie voor een onderwerp of voor iemand. De positieve energie die je uitstraalt, voedt en inspireert je mensen en zo blijft een project ook verdergaan. Het is ook geen geheim dat emotioneel intelligente mensen gepassioneerd zijn en bereid zijn om door te zetten.

 

8. Optimisme

Ben jij iemand die het glas altijd hal-leeg ziet? Nochtans zijn emotioneel intelligente mensen net bereid om het leven positief te bekijken. Zodra de basisvoorwaarden voldaan zijn (zie ook punt zes), zijn zij aan het nadenken over hoe de positieve punten nog beter kunnen en de negatieve punten naar sterktes kunnen worden omgedraaid.

 

Als je je mogelijkheden wil uitbreiden, je relaties wil verbeteren en helder en constructief wil kunnen nadenken, dan ben je dus beter af met een positieve attitude. Er zijn namelijk genoeg elementen die we niet kunnen controleren, zoals het gedrag van anderen. Maar van alles wat we wel in de hand hebben, is onze eigen attitude het belangrijkste. Je kan ervoor kiezen om altijd de constructieve kant te nemen. Het is echt zo eenvoudig.

 

Als we gelukkig zijn, wanneer we positief ingesteld zijn, denken we slimmer na, zijn we gemotiveerder en dus succesvoller, volgens Connors.

 

9. Aanpassingsvermogen

Emotioneel intelligente mensen herkennen de momenten waarop het nodig is om van koers te veranderen, wanneer er verandering nodig is. Dit vermogen om snelle, goede beslissingen te maken die ook positief voor je uitdraaien, heet aanpassingsvermogen. Daarvoor moet je natuurlijk ook weten wanneer je best bij je eerste gevoel blijft of wanneer je ergens anders heen moet.

 

Als een strategie niet werkt, kan je ze evalueren om te proberen determineren of iets anders kan werken. Emotioneel intelligente mensen weten, omdat ze stevig in hun schoenen staan, dat een keuze maken vaak het moeilijkste stuk is. Altijd open-minded blijven, is dus de boodschap, zo is het veel makkelijker om nieuwe stukken in een strategie te steken of een andere manier te kiezen om een probleem te benaderen.

 

Dat gaat trouwens niet alleen op voor de zakenwereld. Ook in je privéleven zal je regelmatig van idee moeten veranderen of bekijken of een beslissing je gelukkig zal maken of niet. Onthou dat je altijd kan veranderen, je kan altijd opnieuw beginnen. Het is misschien niet altijd de makkelijkste of wijste beslissing of voorzichtig, maar alleen jij kan weten wat de juiste koers is voor jezelf. Begin met alle opties op tafel te leggen, zelfs het ondenkbare.

 

10. De nood om anderen te zien slagen, niet alleen jezelf

Last but not least, emotioneel intelligente mensen zijn geïnteresseerd in het succes van hun collega's, niet alleen omdat ze daar zelf wel bij varen, maar omdat dat het project ten goede komt. Volgens Connors komt er uit een individualistische kijk op succes alleen maar veel ellende. Emotioneel intelligente mensen snappen dat succes voor de onderdelen van de groep ook vaak succes betekent voor jou.

 

Maar te vaak denken we alleen aan ons zelf en vragen we ons af wat wij uit een situatie kunnen halen. Terwijl je waarschijnlijk net meer kan bereiken als ook je collega's het goed doen. Op dezelfde manier dat je jezelf succes toewenst, doe je dat dus ook best voor je collega's. Niet alleen doe je het zelf dan ook beter, het is ook een goede manier om jaloezie tegen te gaan. Dat is ook nergens voor nodig, emotioneel intelligente mensen voelen zich niet bedreigd door andere mensen hun succes.

 

Als laatste stipt Connors aan dat anderen succes wensen ook goed is voor je eigen passie voor een project. Het focust je namelijk op het bereiken van je volgende doel en laat je goede relaties bouwen met andere mensen. Dat kan alleen maar goed zijn voor je op de lange termijn. Boontje komt om zijn loontje, ook in de positieve zin.

 

Bron: Express.be

Hoe verklaar je een gat op je cv?

Een gat op je cv kan er om allerlei redenen zijn: geen baan kunnen vinden na ontslag, een inspirerende wereldreis of een periode van ziekte. Niet erg, maar je moet het wel goed kunnen uitleggen. Een gat op je cv valt namelijk alleen negatief op als je het niet goed verklaart. Maar hoe doe je dat?

 

Eerlijkheid is de beste piste

Je hoeft niet in detail te treden over je ontslag of persoonlijke problemen, maar lieg er ook niet over. Recruiters doorzien direct dat je niet oprecht bent. Eventueel kun je de gaten al in je cv verklaren, maar in ieder geval moet je ze in je sollicitatiebrief uitleggen. Verzwijgen, bluffen of liegen werkt averechts: kaart het zelf aan, zodat jij het narratief over je carrière behoudt.

 

Wees proactief

Zit je momenteel middenin een gat? Vul dat dan met cursussen, bloggen op LinkedIn, vrijwilligerswerk en coaching. Blijf aan je carrière werken, zo toon je ook aan potentiële werkgevers dat je proactief en ambitieus bent. Een gat is pas ernstig als je er niets van geleerd hebt.

 

Breng het op een positieve manier

Zeg niet: “Ik kon geen baan vinden” maar “Ik besloot om een paar maanden de tijd te nemen om mijn carrière te herfocussen”. Vertel altijd wat je van je werkloosheid geleerd hebt, zelf gekozen of niet. En blijf zelfverzekerd, want gaten op cv's komen vaker voor dan je denkt. Werkgevers zijn echt wel wat gewend.

 

Toon je ambities

Maak duidelijk dat je niet van plan bent nog een gat te laten ontstaan. Had je al veel verschillende banen? Pas dan op dat je niet de indruk geeft snel weer weg te zijn. Toon de vaardigheden die je in je verschillende jobs geleerd hebt en hoe die van pas komen in deze functie. Maak duidelijk dat je een baan voor lange termijn zoekt, nu je met al dat jobhoppen hebt geleerd wat je niet wil.

 

Wees voorbereid

Heb je een time-out genomen om te gaan reizen, vertel dan dat je jezelf hebt ondergedompeld in nieuwe culturen, daar erg zelfstandig en flexibel van bent geworden, en nu klaar bent om je op je carrière te storten. Lag je eruit door ziekte? Zeg dan dat je je door medische problemen niet capabel voelde om te werken, maar er nu weer bovenop bent en klaar bent voor een nieuwe uitdaging. Heb je tijd genomen voor fulltime ouderschap? Wees daar dan eerlijk over en benadruk wat je hebt geleerd: discipline, organiseren en multitasken. Bereid je uitleg goed voor.

 

Verklaar de gaten op je cv dus zelfverzekerd en eerlijk. Dat zijn kwaliteiten die elke werkgever graag ziet. En misschien is je toekomstige baas wel blij met een gat! Die wereldreis, zorg voor jonge kinderen of mantelzorgperiode heb jij nu immers al achter de rug. Nu kun je met volle kracht voor je carrière gaan.

 

Bron: Vacature.com

Copyright © Fluitend naar je werk 2018 Webdesign & CMS : DO IT-online