Fluitend naar je werk

Actueel...

Zo houd je jouw werknemers gemotiveerd en tevreden

Zo houd je jouw werknemers gemotiveerd en tevreden
Geplaatst op: 4 september 2018

Goede, tevreden werknemers bepalen of je bedrijf succesvol en innovatief is. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Verbondenheid, vertrouwen en vrijheid zijn essentieel, zeggen experts. “Als mensen doen wat ze leuk vinden, is productiviteit zelden een issue.”

Lees verder...
10 tips om fluitend naar kantoor te gaan

10 tips om fluitend naar kantoor te gaan
Geplaatst op: 31 augustus 2018

Hoe richten we onze werkplekken in zodat we er zo goed mogelijk floreren? Van slaapcocons tot kantoorhuisdieren: in de NRC van 29 augustus oppert redacteur Ykje Vriesinga tien ideeën voor een kantoor om in te vlammen.

Lees verder...
Werknemers willen meer coaching en feedback van manager

Werknemers willen meer coaching en feedback van manager
Geplaatst op: 31 augustus 2018

Leidinggevenden zijn niet genoeg betrokken bij hun werknemers. Dat vindt het merendeel van werkend Nederland. 58 procent zegt dat hun leidinggevende niet op de hoogte is van hun bezigheden en prestaties.

Lees verder...
Kom naar de Coachdag

Kom naar de Coachdag
Geplaatst op: 27 augustus 2018

Op vrijdag 28 september organiseert de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) de ‘Kom naar de Coachdag’. Deze dag wordt georganiseerd vanwege het 15-jarig bestaan van de NOBCO.

Lees verder...

Volg ons

twitterlinkedin


Actueel

Zo houd je jouw werknemers gemotiveerd en tevreden

Goede, tevreden werknemers bepalen of je bedrijf succesvol en innovatief is. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Verbondenheid, vertrouwen en vrijheid zijn essentieel, zeggen experts. “Als mensen doen wat ze leuk vinden, is productiviteit zelden een issue.”

ls je personeel vooral ziet als gedoe, moet je geen ­bedrijf beginnen; blijf dan lekker zzp’er. People first is het credo van Marnix Geus, algemeen directeur en ­oprichter van Het PR bureau. “Voor elke ondernemer zouden zijn medewerkers het ­allerbelangrijkst moeten zijn. Organisatiegroei is het ­resultaat van een ­investering in je mensen.” Geus, die zichzelf ‘people manager’ of ‘talent coach’ noemt, plant elke week ­zeker drie 1-op-1-lunches met zijn medewerkers. “Zo kan ik optimaal een band smeden met iedereen en hoor ik wat er speelt en aandacht nodig heeft. We praten hier niet over ­elkaar, maar mét elkaar.”

 

Die ­inspanningen hebben ervoor gezorgd dat het 34 medewerkers tellende ­bureau ook in crisistijd non-stop is blijven groeien en drie keer door het ‘Great Place to Work-instituut’ uitgeroepen werd als beste werkgever.

 

Geus is een uitzondering. Voor veel ondernemers is personeelsbeleid een ‘moetje.’ Acquisitie, strategie en groei, daar willen ondernemers zich het grootste deel van de tijd mee bezighouden. Daarnaast is een ondernemer vaak van het type controlfreak: trots, krachtig en overtuigd van zijn gelijk. “Ondernemers bepalen vaak (te) veel en houden daardoor - vaak onbewust - hun werknemers klein”, stelt leiderschapsexpert Menno Lanting.

 

Het talent klotst volgens hem in veel ­bedrijven tegen de plinten op, maar werknemers die steeds van leidinggevenden te horen krijgen wat ze moeten doen, verzanden in passiviteit. “Een derde tot de helft van de werknemers krijgt niet de mogelijkheid zich te ontplooien, wordt weinig betrokken en niet gehoord. Ze zijn daardoor eigenlijk al afgehaakt.”

 

De baas is de baas

Het gros van de bedrijven wordt nog steeds gerund volgens een managementfilosofie uit 1860: de baas is de baas. Dat is ontstaan tijdens de grote transitie van het platteland naar de stad, toen grote bedrijven als US Steel en Ford opgezet moesten worden. Maar de wereld is veranderd, zegt Eric Fleurbaay, ­directeur van organisatieadviesbureau BusinessWise. “De hoeveelheid zzp’ers in ­Nederland zegt ook iets over de vrijheidsbehoefte van veel mensen. Ze hebben geen zin meer om te wachten tot de baas eindelijk duidelijkheid of toestemming geeft. Tegen werkgevers zou ik willen zeggen: pas op, je werknemer kan elk moment voor zichzelf beginnen en je concurrent worden.”

 

Tegelijkertijd kunnen mkb-bedrijven door de komst van social media in potentie concurreren met multinationals. Dit lukt alleen met goede medewerkers, zeggen de experts. “Je maakt het verschil niet meer op prijs of product, maar met je medewerkers. En die willen het gevoel hebben dat ze echt onderdeel zijn van het bedrijf. Eigenaarschap en verbondenheid zijn goud waard”, stelt Lanting.

 

Hij adviseert bedrijven daarom wekelijks een sessie te houden waarin wordt verteld hoe het bedrijf ervoor staat, ook financieel. Geus doet dit elke dinsdag tijdens het weekoverleg. “Rond lunchtijd is er altijd een meeting van een uur met het hele bedrijf waarin we transparant zijn over alles, inclusief de cijfers. Dat wordt heel erg gewaardeerd.”

 

Controledwang

Naast verbondenheid is vrijheid essentieel voor het werkplezier van mensen. Laat hen zelf uitdagingen formuleren, controleer niet, maar faciliteer. “Elke ondernemer zou aan zijn medewerkers moeten vragen wat zij kunnen bijdragen, wat er volgens hen anders kan en wat zij belangrijk vinden”, zegt Fleurbaay.

 

Hij maakt vaak mee dat ondernemers boos worden als ze horen dat medewerkers een stem moeten krijgen. “Belachelijk vinden ze dat, die vrijheid zouden ze niet aankunnen. Terwijl uit onderzoeken blijkt dat bij meer vrijheid en vertrouwen, het verantwoordelijkheidsgevoel ook groeit.”

 

Geus meent dat veel bedrijven zich laten leiden door angst: ze zijn bang dat hun vertrouwen wordt beschaamd. “Werkgevers hebben een sterke drang om te controleren, om de boel in de hand te houden. Loslaten is doodeng, maar alleen zo ontstaat groei. Als mensen doen wat ze leuk vinden, is productiviteit zelden een issue.”

 

Burn-out

Als een organisatie onder druk staat, wordt meestal gekeken wat er schort aan het product, of wat er beter kan. De ­manier waarop personeel wordt aangestuurd, wordt niet vaak gezien als reden van een teruglopende omzet. Ook Kees ­Pater, directeur van de 25 medewerkers tellende koekjesbakkerij Veldt, gaf eerst de crisis, daarna de koekjes en vervolgens zijn medewerkers schuld van de dalende resultaten. Pas toen hij in 2011 zelf tegen een burn-out aan zat, zocht hij hulp. Een consultant draaide de rollen om en gaf zijn medewerkers het woord: zij mochten zeggen wat er speelde op de werkvloer, wat er wel en niet goed ging en hoe het opgelost kon worden.

 

De missie van het bedrijf ging overboord, kernwaardes werden opnieuw geformuleerd en de medewerkers ­gaven aan hoe ze wilden samenwerken. Pater voerde vrijwel al hun ideeën in om het productie- en inpakproces sneller te laten verlopen. Sinds een jaar stijgt de omzet van de bakkerij weer. Pater besefte dat zijn personeel het ­allerbelangrijkst is. “Ben ik een dag weg, dan draait alles door. Zijn mijn medewerkers er niet, dan staat alles stil. Daarom staan zij nu bovenaan in ons organigram en ik onderaan.” Ook realiseerde hij zich dat hij voor het eerst écht luisterde naar zijn mensen. “Ik dacht dat ik dat deed, maar ik stond niet echt open. Ik deed toch gewoon wat mij het beste leek.”

 

Veel leidinggevenden hebben last van zo’n blinde vlek, zegt Fleurbaay. Ze denken dat werknemers mee mogen beslissen, maar in werkelijkheid sturen ze plannen gecorrigeerd terug. “Het management heeft vaak iets weg van een afzuigkap. Ideeën en initiatieven van medewerkers verdwijnen er geruisloos in en belanden bij het MT op tafel. Daar is de agenda inmiddels zo vol dat besluitvorming achterblijft. Als reactie trekken medewerkers zich terug op die gebieden waar ze wel controle hebben.” Dit type organisaties gaat het uiteindelijk moeilijk krijgen, stelt hij. “Sommige top-down geleide bedrijven lijken het nu nog goed te doen, maar dat komt alleen omdat ze opereren in een lucratieve markt.”

 

Marathons

Creativiteit en inventiviteit zijn broodnodige ingrediënten om te overleven in de snel veranderende wereld. Maar die kunnen alleen floreren in een cultuur waarin je fouten mag maken en ruimte krijgt te werken aan je dromen. Daaruit kunnen succesvolle nieuwe ideeën ontstaan. Zo is Gmail bijvoorbeeld ontstaan omdat medewerkers van Google twintig procent van hun tijd aan eigen projecten mogen besteden. Ook uit de dromen van medewerkers van Het PR Bureau zijn naar eigen zeggen op die manier innovatieve spin-offs ontstaan als PR STUNT, Biko en ViaHenri.

 

Bij een open cultuur hoort ook oprechte interesse voor je medewerkers, wat kan zorgen voor bijzondere initiatieven. Zo ontdekte Pater dat een medewerker in zijn vrije tijd prachtige foto’s maakte. Hij is nu de huisfotograaf van de koekjesbakkerij. “En één mede­werker die in het weekend marathons loopt, traint nu collega’s die willen gaan hardlopen.”

 

Veldt maakte ook de zorgen van zijn medewerkers ­bespreekbaar. “Werk is belangrijk, maar als het thuis niet lekker loopt, presteer je op je werk niet optimaal. Ik vraag nu hoe wij kunnen helpen. Zo hebben we laatst een voorlichtingsbijeenkomst over geld georganiseerd.”

 

Ondernemers die wel willen veranderen, maar niet ­weten waar ze moeten beginnen, adviseert Lanting om een coach in te schakelen. “Zet een oud ondernemer in je raad van advies. Laat ­iemand een paar dagen meelopen en evalueer daarna. Zo toon je dat je durft te leren.” Pater vertelde tijdens een sessie op de hei openlijk over zijn fouten, angsten en drijfveren. “Ik had nog nooit zoiets gedaan. Het was zo mooi. Ik kreeg van iedereen openheid terug.”

 

Geus, die samen met zijn twee mededirecteuren ook onderaan in het organisatieschema van zijn bedrijf staat, omringt zich met kritische mensen die ervoor worden betaald hem een spiegel voor te houden. “We investeren veel in coaches, een raad van advies en een klankbordgroep. Je bent namelijk nooit uitgeleerd. ”

 

Bron: Sprout.nl

Werknemers willen meer coaching en feedback van manager

Leidinggevenden zijn niet genoeg betrokken bij hun werknemers. Dat vindt het merendeel van werkend Nederland. 58 procent zegt dat hun leidinggevende niet op de hoogte is van hun bezigheden en prestaties. Daarnaast meent 48 procent van werkend Nederland dat werk beter uitgevoerd wordt als de manager meer feedback geeft. Managers laten dus steken vallen. Deze cijfers komen uit onderzoek onder 1.000 werknemers uitgevoerd door Protime.

 

Manager communiceert eenzijdig

Managers zouden meer betrokken moeten zijn met hun personeel. Bijna een derde van de werknemers (31%) wil meer gecoacht worden. Er is dus werk aan de winkel. Een groot deel van de respondenten (39%) vindt namelijk dat hun manager eenzijdig communiceert.

 

Manager stelt doelen voorop

Kijkend naar de manier waarop managers momenteel hun team aansturen, valt op dat dit voornamelijk gebeurt op basis van doelstellingen (35%). Vooral in de logistieke en financiële sector zijn doelstellingen belangrijk (respectievelijk 45% en 47%). Daarnaast noemt 22 procent van alle respondenten dat zij juist worden aangestuurd op prestaties, gevolgd door persoonlijke ontwikkeling (18%), vaardigheden (15%) en gedrag (10%). Deze resultaten komen niet overeen met de wensen van werknemers. Meer dan de helft van alle respondenten (51%) ziet graag een grotere investering in persoonlijke ontwikkeling.

 

Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: “Iedereen heeft talent en het is aan de organisatie om medewerkers te helpen om dit talent naar boven te halen en te ontwikkelen. Voor managers betekent dit dat ze het directieve leiderschap moeten inruilen voor een meer dienende vorm. Dit werkt alleen wanneer de doelstellingen, persoonlijke ontwikkeling en prestaties bespreekbaar zijn. Goed coachen kan immers enkel als je een helder beeld hebt van wat het personeel bezig houdt. Dit maakt werknemers gelukkiger en meer betrokken.”

 

Het onderzoekrapport ‘Kwaliteit op de Werkvloer’ is te downloaden op de website van Protime.

 

Bron: Tijdschrift voor Coaching

10 tips om fluitend naar kantoor te gaan

Hoe richten we onze werkplekken in zodat we er zo goed mogelijk floreren? Van slaapcocons tot kantoorhuisdieren: in de NRC van 29 augustus oppert redacteur Ykje Vriesinga tien ideeën voor een kantoor om in te vlammen.

 

Sta-bureaus, meditatieruimtes, wandelvergaderingen. Er lijkt tegenwoordig steeds meer besef te komen dat kantoorslaven ook allemaal nog een lichaam en een geest hebben om goed voor te zorgen. En hetzelfde geldt natuurlijk voor zzp’ers, managers en ondernemers. Mensen, zeg maar.

 

De afgelopen twee zomers heb ik een wekelijkse column geschreven over slimmer werken. Vrolijker, productiever, met meer focus, meer snelheid, minder in je uppie. Daarvoor onderwierp ik mezelf aan een aantal experimenten. Naast dat ik zo een paar goede gewoontes heb opgedaan, zie ik nu dat er nog véél meer valt te ontdekken op dit gebied.

 

Meer en meer van ons werk wordt gedaan door computers, robots, kunstmatige intelligentie. Wat hebben wij mensen straks nog te bieden? Ik zou zeggen, precies dat: wij zijn mensen. Dingen als fantasie, creatie, oplossingen bedenken, daar zijn wij (vooralsnog) de beste in. En wat te denken van compassie, connectie maken met anderen?

 

Om de dingen te kunnen die zelfs een superslimme computer niet kan, helpt het als we goed in ons vel zitten. Mijn voorspelling – of hoop, althans – is dat onze kantoren (en werkplekken thuis en onderweg) steeds beter ingericht raken om ons te laten floreren. Daarom tien gekke ideeën. Tweak ze gerust, daar ben je tenslotte mens voor.

 

1. Zwembad met glijbaan

Stel dat je aan het begin van je werkdag vijf trappen op zou rennen om bij de top van een hoge glijbaan te komen, dan met snelheid naar beneden zou roetsjen om in een koud zwembad te plonzen. Zou je dan écht wakker zijn? Alert? Vol energie?

 

De kantoren van Google, met hun hangmatten en volleybalvelden, hebben dat niet eens, maar het gaat om het idee. Je hartslag verhogen, dat kan al met een paar keer op en neer springen. Een plens water in je gezicht en je staat aan. Klaar om problemen aan te pakken, ideeën te bedenken, te schrijven, te programmeren, te verzorgen, wat je werk ook is. Dus: zet je lichaam in om je stemming bij te sturen.

 

2. Stilte- en lawaaizones

Je hebt stiltemensen en je hebt lawaaimensen. En je hebt stiltemensen die zo nu en dan de gezelligheid en samenwerking met collega’s willen. En lawaaimensen die ook wel eens rust zoeken. De kantoortuin is een ramp voor ons allemaal.

 

Wat als we stilte- en lawaaizones inrichten, waar mensen kunnen gaan zitten op basis van hun voorkeur op dat moment. Geen ruimte? Investeer dan in een goede koptelefoon. En paintballpistolen om op de stoorzenders te schieten.

 

3. Revival van de rookpauze

Maar dan zonder sigaretten. Gewoon ouderwets collectief het werk laten liggen en met elkaar praten. Liefst niet over werk – en daar komen grappig genoeg meestal de meest creatieve ideeën voor het werk uit voort. Bovendien, pauzeren is supergezond. Een mens is er niet op gebouwd om almaar door te gaan.

 

4. Zet er geld op

Collega’s zijn er natuurlijk ook om elkaar te helpen. Steunen, al klinkt dat zo serieus. Het kan ook lekker kinderachtig. Begin bijvoorbeeld een wedstrijdje wie als eerste tien potentiële klanten heeft gebeld. Een weddenschap dat jij een week lang om acht uur achter je bureau zit. Of koppel een creatieve straf aan een deadline.

 

5. Slaapcocons

Vermoeidheid is funest voor prestatie-ingrediënten als creativiteit, concentratie en daadkracht. Met jaloezie kijk ik naar van die hippe techbedrijven waar ze dit hebben begrepen en slaapcocons hebben. De powernap vind ik een van de beste investeringen van je tijd: je steekt nog geen dertig minuten in slaap en je krijgt er uren aan scherp denkvermogen voor terug.

 

Dus bazen van Nederland: koop zo’n cocon. Zet een stretcher in het serverhok wat mij betreft. Zolang we maar kunnen slapen als we dat nodig hebben.

 

6. De 1-persoons-discotheek

Misschien ben ik de enige, maar ik wil ergens kunnen dansen op kantoor. Luide muziek, wild bewegen, eventueel keihard meeblèren en binnen een paar seconden voel ik me vrolijker, creatiever, alerter. Dus geef me graag een goed geïsoleerde 1-persoons-discotheek. Liefst met discobal en stroboscoop. Zo’n afgeschermde ruimte is ook geschikt om te mediteren. Of te huilen. Want dat moet nu noodgedwongen op de wc.

 

7. Verbod op vergaderen

Waar halen we al die ruimte vandaan? Door de herbestemming van grote vergaderzalen natuurlijk. Vergaderen is nuttig. Mits goed gedaan. In kleine groepjes. Met een duidelijk doel. Een agenda. Praten over zaken waar je invloed op hebt. Afspraken aan het eind. Navolging. Dat soort dingen. Tot die basisprincipes worden gevolgd stel ik een verbod voor.

 

8. Neem een kantoorkat…

Dieren werken relativerend. Vandaar: neem een kat op kantoor. Een sphynx, bijvoorbeeld. Die zijn kaal, dus minder kans op allergische reacties. Ze houden van mensen, gedijen goed binnen en hebben zulke grote oren dat je wel móét lachen als de kantoorkat voorbijloopt.

 

9. … en een haardvuur

Wat is er meer ontspannend dan staren in een haardvuur? Een ideale plek om, zittend in een heerlijke stoel, benen omhoog, al dan niet met de kat op schoot, de stress van je af te laten glijden. Of om opeens die creatieve ingeving te krijgen. Ook geschikt om op vrijdagmiddag marshmallows te maken.

 

10. Successen en lessen

Wat ging goed? En wat ging finaal mis? Wat kun je daarvan leren? Om jezelf te ontwikkelen helpt het om regelmatig, liefst dagelijks, je successen en lessen op te schrijven. Of die te delen met je team. Zo vier én vuur je je progressie, een van de belangrijkste sleutels tot werkgeluk.

 

En dan, na een lange dag pauzeren, weddenschappen afsluiten, dansen, mediteren, huilen, slapen en reflecteren, is het tijd om fluitend naar huis te gaan. Helemaal vrij, want je hebt zowaar nog goed gewerkt ook.

 

Bron: Column Ykje Vriesinga, NRC.nl

Kom naar de Coachdag

Op vrijdag 28 september organiseert de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) de ‘Kom naar de Coachdag’. Deze dag wordt georganiseerd vanwege het 15-jarig bestaan van de NOBCO.

 

“We willen graag iedereen de mogelijkheid bieden om - zonder verdere verplichtingen - kennis te maken met coaching en de werking van coaching tegen een laag tarief.”

 

In heel Nederland, op 40 locaties, kunnen mensen op 28 september een gesprek van 45 minuten boeken bij een professionele coach. In totaal nemen 86 NOBCO-coaches hieraan deel. Alle opbrengsten gaan naar het goede doel: het UAF – wat als missie heeft hoogopgeleide jonge vluchtelingen te plaatsen op de arbeidsmarkt.

 

Voor €15,00 kan ook jij kennismaken met coaching!

 

Dus heb jij al een tijdje een vraag, issue of dilemma dat jou bezighoudt? Bezoek deze dag dan eens een coach en ervaar zelf wat coaching voor jou kan doen. Het gaat om een eenmalig gesprek op vrijdag 28 september.

 

Kan iedereen zich aanmelden? Ja! Iedereen is welkom om een gesprek te boeken op de ‘Kom naar de Coachdag’. Je kunt deze e-mail daarom gerust doorsturen naar een collega, iemand uit je familie of een vriend(in) etc.

 

Boek je gesprek!

Via deze link kun je bekijken welke locatie bij jou in de buurt deelneemt en of er een moment beschikbaar is dat je schikt. Ook is er een pagina met veelgestelde vragen als je graag eerst nog wat meer wilt weten. Vanaf vandaag kan je een gesprek boeken. Wees er snel bij, want sommige locaties hebben beperkte beschikbaarheid.

 

Ook 'Fluitend naar je werk' neemt deel aan dit initiatief, boek hier een gesprek met coach Roland Leenaarts in het Coachhuis Velp.

 

Kom naar de coachdag 2018 Fluitend naar je werk

Copyright © Fluitend naar je werk 2018 Webdesign & CMS : DO IT-online