Fluitend naar je werk

Actueel...

Open Hiring krijgt voet aan de grond op de Nederlandse arbeidsmarkt

Open Hiring krijgt voet aan de grond op de Nederlandse arbeidsmarkt
Geplaatst op: 6 september 2019

Een baan zonder zonder sollicitatiegesprek; het kan bij drie nieuwe werkgevers

Lees verder...
7 op de 10 Nederlanders zijn verminderd productief op het werk

7 op de 10 Nederlanders zijn verminderd productief op het werk
Geplaatst op: 6 september 2019

Ruim 7 op de 10 (71%) Nederlandse werknemers geven aan last te hebben van barrières op het werk waardoor zij minder productief zijn. Respondenten die aangeven barrières te ervaren, noemen slecht management, inefficiënte systemen en processen...

Lees verder...
Zo voorkom je werkstress

Zo voorkom je werkstress
Geplaatst op: 6 september 2019

Stress is een van de grootste problemen op de werkvloer. 1 op de 6 Nederlanders ervaart burn-outklachten. Er zijn meestal meerdere oorzaken, in de privésfeer en op het werk, maar vooral de werkstress kan actief worden verminderd of voorkomen, bepleiten experts.

Lees verder...

Volg ons

twitterlinkedin


Actueel

Zo voorkom je werkstress

Stress is een van de grootste problemen op de werkvloer. 1 op de 6 Nederlanders ervaart burn-outklachten. Er zijn meestal meerdere oorzaken, in de privésfeer en op het werk, maar vooral de werkstress kan actief worden verminderd of voorkomen, bepleiten experts. “Bouw hersteltijd in, kijk minder op je telefoon, ga eerder naar bed.”

Iemand van wie het lichaam in de doorlopende stressstand staat, gaat negatieve effecten ervaren op het brein en andere organen.

 

Psycholoog Carien Karsten is een van de bekende specialisten op het gebied van stress. Ze schreef er meerdere boeken over en geeft coachingscursussen over het onderwerp. “De problemen op dit gebied zijn de afgelopen decennia schrikbarend toegenomen”, legt ze uit. “Twintig jaar geleden had 1 op de 10 werknemers last van burn-outklachten. De nieuwste CBS-cijfers spreken van 1 op de 6 Nederlanders. Al moet je wel opletten dat klachten niet meteen gelijkstaan aan een burn-out. In dat tweede geval is iemand echt helemaal ‘op’ en komt langere tijd thuis te zitten. Bij de eerste signalen is er over het algemeen nog gemakkelijker actie te ondernemen om het tij te keren.”

 

Een burn-out wordt over het algemeen veroorzaakt door een combinatie van problemen in de privésfeer en problemen op de werkvloer. “Dat er thuis soms dingen gebeuren die stress bezorgen, hoort bij het leven. Het runnen van een gezin met kinderen is niet altijd even makkelijk, net zomin als het mantelzorgen voor een ouder.”

 

Stress op de werkvloer is doorgaans makkelijker te voorkomen, bepleit Karsten. “Het is logisch dat er soms drukke dagen zijn die meer van medewerkers eisen dan andere dagen. Maar vooral door de technologische opmars zijn de werktijden veel diffuser geworden. Er wordt nog veel gemaild en gechat buiten kantooruren, en iedereen lijkt het normaal te vinden.”

 

Ieder mens moet soms ‘uit’

Door deze toenemende trend gunnen we onszelf nauwelijks meer tijd om echt ‘uit’ te staan, stelt de psycholoog. “Zelfs in de weekenden staat ons hoofd naar werk: missen we iets? Moeten we nog ergens op reageren? Heeft de baas ons nog even nodig? Je lichaam blijft maar stresshormonen produceren, je wilt doorlopend alert blijven.”

 

Het venijnige van een burn-out is dat klachten er langzaam insluipen en te lang normaal worden gevonden. “Hard werken geeft ook een voldaan gevoel, en niemand wil zeuren als alle collega’s het druk hebben. Het is belangrijk dat werkgevers daar alert op zijn en ervoor zorgen dat medewerkers soms ook heel bewust ‘uit’ staan. Dat is in ieders belang: niet alleen van de werknemer zelf, maar ook van het bedrijf.”

 

Fysieke klachten

Ook CSR Centrum is gespecialiseerd in stress- en burn-outcoaching. De organisatie geeft veel bedrijven advies over hoe goed met deze groeiende problematiek kan worden omgegaan. Directeur Carolien Hamming legt uit dat stress een heel gewone lichaamsfunctie is. “Er is niets mis met stress, het helpt je bij het doen van mentale en fysieke inspanningen. Meestal herkennen we dat niet eens als stress. Maar het is van groot belang dat je lichaam wel de kans krijgt om van die inspanningen te herstellen.”

 

Hamming kijkt daarom niet alleen naar de psychische oorzaken van een burn-out, maar ook naar de fysieke klachten. “Bij burn-out is je lijf uitgeput en zijn lichaamssystemen, zoals het stressmechanisme en immuunsystemen, ontregeld. Er zijn ook altijd psychische problemen, zeker. Maar een burn-out is in de eerste plaats een hardwareprobleem, geen softwareprobleem.”

 

Iemand van wie het lichaam in de doorlopende stressstand staat, gaat negatieve effecten ervaren op het brein en andere organen, bepleit de burn-outcoach. “Je maag-darmkanaal kan langzamer gaan werken, omdat de energie elders nodig is. En onderzoek heeft aangetoond dat delen van de prefrontale cortex in de hersenen krimpen onder invloed van chronische stress.” Ook kan dit leiden tot geheugenverlies- en concentratieproblemen. “Tegelijkertijd kan het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor emoties groeien, wat je gevoeliger maakt voor gevaar, tegenslag en mislukkingen. En al die negatieve emoties werken weer angsten en depressies in de hand.”

 

Veel reguliere behandelingen van burn-out schieten tekort, volgens Hamming, omdat er te veel wordt gekeken naar de psychologische oorzaken. “De richtlijnen die bedrijfsartsen hanteren stellen dat overspanning mede wordt veroorzaakt doordat de werknemer niet goed omgaat met stress. Burn-out wordt gezien als een copingprobleem waardoor iemand ongemotiveerd raakt en het opgeeft. Maar met een burn-out doen je herstelfuncties het niet meer, daar moet eerst aandacht voor zijn.”

 

Beenbreuk na het skiën

Hamming maakt een vergelijking met een beenbreuk door een verkeerde inschatting bij het skiën. “Het zou absurd zijn als je geen gips zou krijgen, maar meteen zou moeten leren betere inschattingen te maken op de skipiste. Zo bezien is juist de ‘snelle activatie’, waarbij alleen wordt gekeken naar de psychologische oorzaken, heel schadelijk voor het herstel.”

 

Zo lang je ‘alleen maar’ last hebt van stressklachten kan er nog makkelijk worden ingegrepen, stelt Hamming. “Zorg dat je je leven beter inricht: bouw vooral meer hersteltijd in. Ga vroeger naar bed, kijk minder op je telefoon, plan je agenda niet overvol met werk en sociale verplichtingen, en vergeet niet regelmatig lekker te luieren.” Op de werkvloer kan een werkgever helpen: leg het accent niet op werkstress maar op werkherstel. “Bijvoorbeeld door gezamenlijk mini-breaks te houden, lunchpauzes te verplichten, mensen aan te moedigen om aan yoga te gaan doen, of een slaapcursus te vergoeden. En bovenal: door als werkgever zelf het goede voorbeeld te geven.”

Bron: Intermediair

7 op de 10 Nederlanders zijn verminderd productief op het werk

Ruim 7 op de 10 (71%) Nederlandse werknemers geven aan last te hebben van barrières op het werk waardoor zij minder productief zijn. Respondenten die aangeven barrières te ervaren, noemen slecht management, inefficiënte systemen en processen het vaakst.

 

Dat blijkt uit het onderzoek The Workforce View van HR-dienstverlener ADP onder ruim 10.000 werknemers uit Europa, waaronder 1.400 Nederlanders.

 

Afleidingen uit privésfeer minder vaak aan de orde

Opvallend is dat afleidingen uit de privésfeer, zoals sociale media en de privételefoon, volgens de respondenten minder vaak aan de orde zijn. Daarentegen zijn storende collega’s, trage computersystemen, de hoeveelheid meetings en interne mail veel vaker een probleem.

 

Europese verschillen

In vergelijking met andere Europese landen hebben Nederlandse werknemers wel het minste last van belemmeringen die de productiviteit beïnvloeden op de werkvloer. Voornamelijk in Spanje, Duitsland (beide 84%) en Italië (82%) ervaren medewerkers nog vaker struikelblokken als het gaat om de productiviteit.

 

Oudere werknemers ervaren het minst vaak productiviteitsbelemmeringen

De leeftijd van werknemers is bepalend bij het ervaren van barrières voor de productiviteit. Van de Nederlandse respondenten die aangeven überhaupt geen belemmeringen te ervaren, is 40% 55 jaar of ouder. In de leeftijdsgroep tussen de 25 en de 34 jaar oud is dat heel anders; 85% van de respondenten uit die categorie noemt één of meerdere punten op die hun productiviteit in de weg zitten.
Bron: HRpraktijk

Open Hiring krijgt voet aan de grond op de Nederlandse arbeidsmarkt

Open Hiring, het grensverleggend concept van Greyston (VS) dat maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation onlangs op de Nederlandse arbeidsmarkt lanceerde, zet zijn opmars in het Nederlandse bedrijfsleven voort. Vandaag gaan drie nieuwe ondernemingen personeel werven via deze disruptieve aanpak. Het betreft De Koekfabriek in Wageningen, ECCO Leather in Dongen en aannemer Kleywegen in Woerden. Zij stappen in de voetsporen van MamaLoes uit Goirle en Chain Logistics uit Uden, die eerder zo’n experiment aangingen. Bij Open Hiring melden mensen die een baan willen, zich rechtstreeks aan voor een vacature. Ze hoeven geen sollicitatiegesprek te voeren, opleiding, ervaring en arbeidsverleden tellen niet mee. De enige eis is dat je denkt het werk aan te kunnen. Wie interesse toont, komt op een lijst, en zo gauw er een plek is, kun je aan de slag. De Koekfabriek telt zes vestigingen waar koekjes worden gebakken en heeft twee vacatures in Wageningen voor inpakwerk opengesteld voor Open Hiring. ECCO Leather is een leerlooierij in Dongen die o.a. levert aan het bekende schoenenmerk en grote merken in de mode-industrie. Het bedrijf stelt drie werkplekken voor veertig uur beschikbaar. Kleywegen in Woerden is actief in weg- en waterbouw en gaat via Open Hiring op zoek naar een algemeen medewerker. “Het is geweldig om via zo’n onconventionele route mensen die anders nauwelijks aan een baan komen, een kans te geven”, aldus Marieke van der Kleij over de drijfveer van Kleywegen om aan de pilot mee te doen.

 

Bij MamaLoes en Chain Logistics bleek dat er onder werkzoekenden grote interesse bestaat voor Open Hiring. Voor de twee vacatures die MamaLoes (het bedrijf dat in het voorjaar de Nederlandse ouverture had van Open Hiring) daarvoor openstelde, meldden zich in twee weken tijd 113 gegadigden. Bij Chain Logistics stonden er al snel 43 namen op de vacaturewachtlijst. Daarnaast is er vanaf het begin ruime media-aandacht voor deze sociale innovatie. De maatschappelijk ontwikkelaar uit Eindhoven toont zich verheugd over de respons die Open Hiring tot op heden krijgt in Nederland. “We beginnen nu op stoom te komen nu blijkt dat veel werkgevers én werkzoekenden enthousiast zijn over het idee”, zegt Ingeborg Zwolsman, programmamanager Open Hiring bij Start Foundation.

 

Zwolsman merkt wel dat veel ondernemers vragen hebben over de praktische uitvoering. Wat betekent het voor de organisatie om iemand binnen te halen zonder vragen vooraf? Bij de pilotbedrijven die zich aan Open Hiring wagen, wordt met een zogeheten Life coach gewerkt. Die ruimt drempels op, als die er blijken te zijn. Zowel bij werknemer als werkgever. Soms gaan werkzoekenden gebukt onder problemen, zoals schulden, geen adequate opleiding of een echtscheiding. Deze strubbelingen kunnen ook op een werkplek roet in het eten gooien. Daarnaast kan een werkgever eveneens een beroep doen op een Life coach om hem of haar te helpen wegwijs te worden in het woud van regelingen en subsidies.

 

Gezien het animo vanuit zowel werkzoekenden als het bedrijfsleven, wil Start Foundation versneld opschalen. Werkgevers die interesse hebben voor Open Hiring, zijn van harte welkom.

Copyright © Fluitend naar je werk 2019 Webdesign & CMS : DO IT-online